Description

Αυτό το ILS σχεδιάστηκε ακολουθώντας ένα πρότυπο κοινωνικοοικονομικής προσέγγισης περιβαλλοντικών θεμάτων. Το μάθημα επιτρέπει στους μαθητές του δημοτικού να αξιολογήσουν με κριτική σκέψη το υδατικό αποτύπωμα χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την παραγωγή των τζιν και του υφάσματος ντένιμ. Τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν ως βασικό τους εργαλείο την μεθοδολογία ανάλυσης SWOT και θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της ανάλυσής τους οργανώνοντας μια ‘Πράσινη καμπάνια για τα τζιν’ για την τοπική τους κοινότητα.

Μαθησιακοί στόχοι

Μέσα από το μάθημα αυτό οι μαθητές θα:

  • Καταλάβουν τον κύκλο παραγωγής του ντένιμ και το υδατικό του αποτύπωμα
  • Καταλάβουν μεθόδους και τεχνικές που μειώνουν το υδατικό αποτύπωμα
  • Χρησιμοποιήσουν μαθηματικά (πολλαπλασιασμό) για να λύσουν προβλήματα
  • Καταλάβουν τι είναι η SWOT ανάλυση
  • Πάρουν συνεντεύξεις
  • Συλλέξουν και θα δουλέψουν με ποιοτικά δεδομένα κοινωνικού ενδιαφέροντος
  • Δουλέψουν ομαδικά και συνεργατικά για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση

 

Αυτό το ILS μπορεί να εφαρμοστεί ως αυτόνομο μάθημα. Παράλληλα όμως, αποτελεί τμήμα του πακέτου μαθημάτων «Καθαρό νερό» (για τη πρωτοβάθμια εκπαίδευση) το οποίο μπορεί να εφαρμόσει ο/η εκπαιδευτικός στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου project.

Σε αυτό το μεγαλύτερο project οι μαθητές ξεκινούν με ένα μάθημα που τα βοηθά να αντιληφθούν την σημασία του καθαρού νερού στη ζωή μας και να μάθουν για τις υπάρχουσες μεθόδους επεξεργασία του νερού (Καθαρό νερό: Μετατρέποντας το νερό σε πόσιμο). Στη συνέχεια τα παιδιά ανακαλύπτουν τις αλλαγές που έχουν γίνει στις συνήθειες κατανάλωσης νερού μέσα σε μια οικογένεια (Καθαρό νερό: Παρελθόν και παρόν). Το παρόν μάθημα είναι το τελευταίο βήμα όπου τα παιδιά αξιολογούν το υδατικό αποτύπωμα της παραγωγής και χρήσης καθημερινών αγαθών όπως τα τζιν μέσα από ένα κοινονικο-οικονομικό μοντέλο (Καθαρό Νερό: Πόσα Τζιν Χρειάζεσαι;).

Το ILS ακολουθεί τις αρχές του καθολικού σχεδιασμού για τη μάθηση (Universal Design for Learning - UDL) που αποσκοπούν στη μάθηση χωρίς αποκλεισμούς.

Αξιολογητές: Νικολέττα Ξενοφώντος, Τάσος Χοβαρδάς

Το μάθημα αυτό σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου InSTEAM.

No votes have been submitted yet.

View and write the comments

No one has commented it yet.